Budskap från änglarna och odling för alla sinnen🌞

0

Jag har väl inte helt gröna fingrar men aningens grönaktiga kan man kanske säga att de är. 😃 Jag gillar att pyssla så där lagomt i trädgården och i mina två små växthus, och den här tiden på året är det som roligast när allt tar sin början.

Idag har det varit sommarvärme och jag har börjat flytta plantorna utomhus och istället skall stolar och bord ta plats i ett av växthuset så jag kan sitta där och dofta, njuta och mysa.

Hittade lite trädgårdshistorik i Populärhistoria

I Sverige grundades det första klostret på 1100-talet. Det följdes av närmare 70 andra. Trädgårdsskötsel hörde till ordensplikterna.Till skillnad mot folk i allmänhet åt munkar och nunnor gärna grönsaker. Genom livliga förbindelser med syster- och broderkloster på kontinenten fick de tag på frön, sticklingar, rötter och ympris. Här i kalla Norden fick man anpassa den sydliga floran till ett bistrare klimat..

Klostren fungerade som vår tids lantbruksskolor, vårdcentraler och kulturhus. Där fanns bibliotek och skrivkunnigt folk, sjukstugor och medicinsk kunskap och där fanns kålgårdar, humlegårdar, fruktträdgårdar och örtagårdar. Av trädgårdarna var örtagården den allra viktigaste.

Kunskap om trädgårdsskötsel spreds utanför klostermurarna och överskottet av frön och plantor kom traktens invånare till godo. De kloka gummor och gubbar som alltid funnits och som nyttjat inhemska bär och växter för sina dekokter snappade också upp ett och annat från klosterfolket. När Gustav Vasa efter reformationen 1527 lät riva klostren förstördes även klosterträdgårdarna och en del av vårt gröna kulturarv föll i glömska. Örtagårdarna förföll…

En anledning till att örter och kryddor blev så populära under medeltiden var föreställningen att de var hälsobringande. Örtagården blev platsen för vila, stillhet och meditation. Den skulle vara innerlig och tidlös. Så här skriver Erasmus av Rotterdam (cirka 1469–1536): ”Örtagården skall fröjda med sin anblick, fägna med sin doft och giva förnyad kraft åt sinnet.” Örtagården var så betydelsefull att den räknades som den heligaste platsen näst efter själva kyrkorummet. Även om örter hade en viktig funktion i allt från hygien till kryddor var det läkeväxterna som var viktigast i den medeltida klosterträdgården.

Astrologin spelade också en viktig roll. Rätta tiden att så var när månen stod i ny medan man skulle skörda när den stod i nedan. Vissa örter måste plockas i soluppgången, under tystnad och utan att man såg sig om. Vi får komma ihåg att mycket av det vi i dag kallar vidskeplighet och övertro på medeltiden inte stred mot den dåvarande vetenskapen.

Ja, kom ihåg att ”Naturen skapar dag efter dag skönhet åt oss. Vi kan alla se den, bara vi har ett sinne som är öppet”🌞

Budskap från änglarna ❤️

Varför vänta till ett särskilt tillfälle för att ge dig själv någonting trevligt ? När allt kommer omkring är det under perioderna av vanlig lunk som du bäst behöver en belöning. Den present du ger dig själv idag behöver varken vara dyr eller omständig – den kan vara gratis. Den behöver bara få ditt hjärta att sjunga av glädje. Närma dig den här dagen med ett öppet sinne och tillåt dig att vägledas till exakt rätt begivenhet. Det kan vara en aktivitet som att läsa en bok eller ta en tupplur i ett varmt bad. Du behöver verkligen inte begränsa dig till bara en present om dagen. Belöna dig själv med gåvor så ofta du känner dig vägledd i den riktningen och upplev det positiva som entusiasm och glädje ger.

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke