Vi leder vägen med ljus ♥

0

Idag tänder vi ljus för de som gått bort. En tur till kyrkogården blev således gjord. Tidigare år har det ibland varit för mycket snö för att göra ett besök på denna dag, men i år gick det fint. Som rörelsehindrad kan jag ta bilen ända fram till min pappas grav, där även farmor o farfar ligger. Jag brukar känna av människors sorg på kyrkogårdar som en tung mörk kappa men idag blev det ett mycket kort besök så känslan hann aldrig infinna sig.

               

Vet att många av er har sett dessa bilder som jag tog på Allhelgona för några år sedan, men jag tycker att de är så häftiga, tagna samtidigt på samma ställe men ändå så olika. Det var sent på kvällen och de två bilderna är tagna med en kamera som tar flera bilder samtidigt. Man kan nästan föreställa sig andarna omkring oss. ♥

Alla helgons dag, är en kristen högtid som firas till martyrers och helgons ära. Den har utan avbrott ingått i det svenska kyrkoåret sedan medeltiden. Seden att uppmärksamma helgon och martyrer på olika specifika dagar uppstod tidigt inom kristendomen, och snart även behovet av en samlingsdag för mindre betydande helgon som inte fått en egen plats i kalendern.

En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar.

I kyrkobönen under Alla helgons dag ber man att “förebilden” av “helgonens skara” skall “väcka oss till ett heligt liv så att vi inte bara firar deras minne utan också följer dem i tro och goda gärningar”.

With Love From Me To You ♥

Dela.

Om skribenten

Helena heter jag. Född på 60-talet. Bor på Fagergården tillsammans med min make, hund och tre katter. Är sedan 2005 sjukpensionerad lärare. Har varit väldigt aktiv inom djurskydd, hästdressyr samt tävlat bruks med min tidigare hund. Intresset för det andliga/mediala har genom året vuxit och jag har hunnit med flera härliga utbildningar innan sjukdom till slut satte stopp. Två lungtransplantationer och en hjärntumör m.m. har gjort att min kropp fått nog och kräver syrgas dygnet runt så jag är nu tyvärr ni inne på "The Final Countdown" ♥

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke