Häxor och katter ♥

0

För några år sedan var jag i Gävle och gick en kurs i Avancerad Mediumskap. Jag och min man hade husbilen, hund och motorcykel med på resan. Nu var dock inte mannen med på själva kursen, utan under tiden jag “kursade” så tillbringade han tiden med träning på Gävles motorbana. På banan träffade han andra förare som undrade hur det kom sig att någon ända från Umeå var där och tränade. Min fru är här på kurs, blev hans svar. Artigt hade de då undrat vad det var för kurs jag gick… Min man hade då svarat.. Hon skall bli häxa.. De blev tydligen så paffa att inget mer blev frågat.. Min man skrattar gott åt detta när jag påminner honom. =))) De är nog konfunderade än i dag =))

 

Så är jag då en häxa nu ? Ja, kanske delvis uppfyller man de “häxliga” kriterierna. Men i jämförelse med många andra så är jag nog bara en “amatör” häxa. T.ex. det där med katt är det ju faktiskt inte bara häxor som har… Fast i tidig modern europeisk vidskepelse trodde man att ett sätt att identifiera om någon var en häxa, var om de ägde en katt, helst om den var svart. Den här katten troddes vara någon form av eller ond ande i förklädnad, som fungerade som häxans vän och hjälpte henne i hennes besvärjelser. Nuförtiden har häxor och katter inte så dåligt rykte, men deras umgänge med varandra består. Om man ser en häxa på t.ex. media så är chansen ganska stor att häxan har en katt. Ibland används helt enkelt att äga en katt som en antydan eller en förebild om att en kvinna som bor ensam kan ha en hemlig magisk natur. Omvänt, om en häxa tappar sina krafter, är en vanlig första ledtråd att hennes katt tillbringar mindre tid vid hennes sida.

Och är det inte ganska vettigt? Alla vet väl att katter är magiska, så naturligtvis skulle varje häxa som är värd sitt kvastskaft äga en, om inte en hel mängd katter. Faktum är att det inte är ovanligt att en häxa har ett sådant tycke för katter att hon fungerar som en Crazy Cat Lady och äger flera stycken. Sådana häxor anses vanligtvis vara udda och sägs att vara av den goda sorten, samma sak om en häxa äger katter med pälsfärger utanför det stereotypa svarta. Katten är den vanligaste vännen för en häxa överlägset, men ibland är associationen så stark att det inte är så att häxan äger en katt, utan hon är en katt eller kan förvandlas till en katt efter behag. I europeisk folklore har svarta katter ansetts vara vänner med häxor ända sedan medeltiden.

Okay nu behöver man kanske inte ha en katt för att vara en utövande häxa, allergier, boende m.m. kan sätta stopp. Men vem kan motstå en mjuk kurrande kompis, vare sig man är häxa eller ej ? Inte jag iaf ♥

Kram på er ♥♥

         

Dela.

Om skribenten

Helena heter jag. Född på 60-talet. Bor på Fagergården tillsammans med min make, hund och tre katter. Är sedan 2005 sjukpensionerad lärare. Har varit väldigt aktiv inom djurskydd, hästdressyr samt tävlat bruks med min tidigare hund. Intresset för det andliga/mediala har genom året vuxit och jag har hunnit med flera härliga utbildningar innan sjukdom till slut satte stopp. Två lungtransplantationer och en hjärntumör m.m. har gjort att min kropp fått nog och kräver syrgas dygnet runt så jag är nu tyvärr ni inne på "The Final Countdown" ♥

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke